u bodi Изградња саобраћајнице Сивац и Стапар највероватније на лето – Краћа траса за теретњаке до будуће луке Апатин

Изградња саобраћајнице Сивац и Стапар највероватније на лето – Краћа траса за теретњаке до будуће луке Апатин

0

Села Сивац и Стапар у Западнобачком округу биће повезана асфалтним путем. Изградња би требало да почне крајем лета, или на јесен, након што Влада Србије, којој је почетком маја упућен захтев за одобравање инвестиције, у року од три месеца потврди да је пут Сивац – Стапар од јавног интереса.
Одборници СО Кула су утврдили План детаљне регулације пута Сивац – Стапар, који је означен као локална саобраћајница регионалног значаја.

Две трећине пута биће у кулској општини, а трећина на подручју Града Сомбора. Обе локалне самоуправе финансираће израду пројектне документације. Предвиђено је да се пут изгради трасом затечених некатегорисаних атарских друмова.

– Међутим, садашња ширина појаса регулације од шест до 14 метара није довољна за изградњу планираног ранга пута. Зато ће бити одређен нови појас регулације, а самим тим и експропријације пољопривредног земљишта у катастарској општини Сивац – предочио је председник СО Кула Велибор Милојичић.

Он је казао да ће се пут Сивац – Стапар градити на иницијативу виших инстанци, које ће га и финансирати. – Директни пут, који ће бити дуг око 15 километара, омогућиће бољу повезаност кулске општине са Сомбором, али и са апатинском општином. Посебно је значајно што ће бити скраћена траса за теретни саобраћај, која ће допринети побољшању услуга транспорта ка будућој луци Апатин – нагласио је Дамјановић.

Атарским путевима се из Сивца до Стапара досад одлазило преко засеока Мали Стапар, смештеног на обалама Великог и Малог бачког канала. Асфалтни пут од Сивца до Стапара неће пролазити кроз Мали Стапар, али ће ипак побољшати прилаз овом туристичком локалитету. Из Сивца ће се новим путем ка Стапару кренути преко тзв. Великог моста на Великом бачком каналу. То је и траса према Крушчићу, с којим ће Сивац, како је планирано, такође бити спојен асфалтом. – Ка Стапару ће се изградити два километра пута од моста до економије Вепровац, а то ће бити и деоница до Крушчића, до ког ће остати да се направи још око четири километра асфалта – назначио је Дамјановић.

Извор: еКапија

Share.

Leave A Reply