u bodi Одржан „Чварак фест“ у Сивцу

Одржан „Чварак фест“ у Сивцу

0

Сивац је, уз надалеко познати Фестивал акустичарске музике, популарни ФАМУС, од 1. фебруара познат и као домаћин „Чварак феста“. Изузетно пријатно време за ово доба године и сјајно осмишљена манифестација привукли су бројне како екипе, тако и посетиоце. Читав центар Сивца мирисао је на чварке, а своје умеће у спремању овог војвођанског специјалтета демонстрирало је више од 50 екипа, од којих је једна била из мађарског града Калоча, са којим је Кула град побратим, тако да је први „Чварак фест“ имао и међународни карактер.

Чварак фест је била идеја челног човека сивачке Месне заједнице Бобана Дамјановића који није скривао задовољство оним што је понуђено грађанима не само Сивца, већ и суседних места.

-Идеја да организујемо такмичење у спремању чварака у Сивцу је сасвим оправдана, јер су Сивчани познати као добри узгајивачи свиња, а да смо погодили, сведочи чињеница да је пријављена 51 екипа, што је убедљиво највећи број екипа на неком фестивалу чварака у Србији. Послужило нас је и време, тако да верујем да сви уживају – рекао је секретар Месне заједнице Сивац Бобан Дамјановић.

Својим присуством, значај манифестацији дао је и председник општине Кула, Дамјан Миљанић.

-Сама идеја је била одлична, а кад је идеја одлична, а организација још боља, онда је то гаранција да манифестација постане традиционална. Према броју учесника, већ сада је надмашила све сличне догађаје и пласирала се у сам врх оваквих дешавања у Србији, рекао је председник општине Кула Дамјан Миљанић.

Жири је имао тежак задатак да одабере три најбоља узорка, и након заиста темељног рада одлука је следећа: треће место и награду од 10 хиљада динара добила је екипа „Побратими“ из Куле, друго место и 20 хиљада динара екипа „Кикела“ из Сивца, а прво место и 30 хиљада динара, односно најбољи чварак имала је екипа „Амиџић“ из Сивца.

Иначе, први „Чварак фест“ је одржан уз свесрдну подршку локалне самоуправе и Туристичке организације општине Кула, а уз то су посетиоци могли да пробају и купе свеже чварке сухомеснате производе и све оно што прати овакве манифестације. Такође, за њих је био приређен и пригодан културно-уметнички програм, тако да је први „Чварак фест“ у Сивцу испунио сва очекивања и већ сада јасно ставио до знања да ће бити манифестација по којој ће се Сивац препознавати.

извор: qmedia

Share.

Comments are closed.