u bodi У Сивцу одржан 5. Гајдашки етно камп

У Сивцу одржан 5. Гајдашки етно камп

0

У Сивцу је од 29. јуна до 4. јула требао да буде одржан 5. по реду Гајдашки етно камп, којег уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, одељком нематеријално културно наслеђе, организује Удружење грађана „Војвођански гајдаши“ из Сивца.  Како нам је тада рекао домаћин кампа, познати сивачки гајдаш Максим Мудринић једини разлог за неодржавање манифестације у предвиђеном термину је епидемиолошка ситуација са корона вирусом.

С обзиром да су се стекли здравствени услови за његово безбедно организовање, јуче је овај специфичан догађај и уприличен. Домаћин Максим Мудринић истакао је да му је јако драго што је камп ипак одржан. Гости су били из  Сврљига, Суботице, Новог Сада, Сивца, као и из далеког Токиа, тако да можемо рећи овај, 5. по реду Гајдашки камп има и међународни карактер.

-На кампу је укупно било седам полазника, међу којима су били и тинејџери, и укупно двадесетак гајдаша, а етномузиколог и виши научни сарадник у музиколошком институту Српске академије наука и уметности Данка Лајић Михајловић одржала је предавање уз конструктивну дискусију свих учесника. Докторка Лајић Михајловић је заслужна за пријем певања уз гусле у УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине Републике Србије, рекао је Мудринић.

Максим Мудринић, докторка Данка Лајић Михајловић, професор Зоран Богдановић, Борислав Бирач из националног Ансамбла коло, уручили су  признања најистакнутијим и најбољим гајдашима на нашим просторима.

Максим Мудринић познат је као градитељ гајди, направио је преко 70 гајди и као најважније истиче да се гајдашка нит не прекида, а Гајдашки етно камп Сивац је место где се та нит чврсто негује.

извор: qmedia

Share.

Comments are closed.