u bodi Најављене велике акције на уређивању Малог Стапара

Најављене велике акције на уређивању Малог Стапара

0

Ветар и хладно време нису спречили активисте Удружења грађана „Штранд“ из Сивца да изађу данас на Мали Стапар да би очистили зелене површине  од смећа. Ово је прва овогодишња акција, а у плану је да ове године на Малом Стапару буду спроведене и акције много већег обима и значаја, не само за Сивац већ и шире, рекао је Сава Рајић из Удружења грађана „Штранд“.

-Ова акција само удара темеље и најављује много веће радове које имамо у плану. Намера нам је да очистимо и део шуме поред Канала до самог споменика. У тој намери су нам се придружио Мото клуб „Краљеви“ из Сивца, а позвао би и све Сивчане да понесу рукавице и да нам се придруже, рекао је Сава Рајић.

Удружење има амбициозне планове када је ово познато сивачко излетиште у питању, а нови изглед треба да добије и мало познат, а од велике историјске важности Споменик „Царица“.

-Обезбеђена су средства и све потребне дозволе за рестаурацију споменика за којег мало ко зна у Војводини и шире. Реч је о споменику који представља „Богињу плодности“. Ми је зовемо „Царица“ и он је подигнут у част Панонији.

Осим рестаурације која је јако компликована планирамо и изградњу платоа и простор за културна дешавања и окупљање људи.

Извођачи  грубих радова и финансијери су „Воде Војводине“, општина Кула, МЗ Сивац и Удружење „Штранд“ које је иницијатор свега овога.

Важно је рећи да смо успели да сачувамо дрвеће на Малом Стапару. Извршена је санитарна сеча, али шума остаје и то је благо овог локалитета, рекао је Александар Ћурић из Удружење грађана „Штранд“.

Локална самоуправа ће подржати активности које Удружење „Штранд“ спроводи на овој локацији уз подршку МЗ Сивац и ЈКП „Радник“ Сивац, рекао је Дамјан Миљанић.

-Ово је сјајан пример да су се на иницијативу једне невладине организације на истом задатку нашли и „Воде Војводине“, и општина Кула, и Месна заједница Сивац и иницијатор Удружење грађана „Штранд“.

Ове године је предвиђено да део средстава обезбеде „Воде Војводине“, део општина Кула, односно МЗ Сивац. Укупна вредност радова предвиђена пројектом, који предвиђа уређење дела од Млина према Споменику „Царица“, за сада износи око 10 милиона динара. Радови на уређивању су већ кренули напорима активиста „Штранда“ и још једне невладине организације, а у наредном периоду када се комплетна пројектна документација заврши и финасијски ћемо све испратити тако да ће ова и наредна година сигурно ће бити посвећена радовима на Малом Стапару.

Невладине организације и МЗ Сивац су кључни  да свакодневно брину о овој локацији и подсећају суграђане о значају и лепоти овог дела наше општине, рекао Дамјан Миљанић, председник општине Кула.

Истог мишљења је и Миленко Рајић, секретар Месне зајдинице Сивац који је изразио задовољство због реализације пројеката на Мало Стапару. „Нећемо стати на овоме и заједно са Удружењем грађана „Штранд“  урадићемо  још много тога за Мали Стапар и Сивац, изјавио је Миленко Рајић, секретар МЗ Сивац.

Share.

Comments are closed.