u bodi Одржани 10. Сусрети песника и сликара “Ветрењача из Сивца”

Одржани 10. Сусрети песника и сликара “Ветрењача из Сивца”

0

Јуче је на Малом Стапару, у прелепом амбијенту салаша Ромић одржан  10. сусрет песника и сликара, који организује Фондација „Ветрењача из Сивца“. Манифестацију је подржао покрајински секретаријат за културу, стога је овог пута манифестацију обишла покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Она је том приликом нагласила да је циљ Покрајинске Владе и секретаријата који води приоритет у финансирању оваквих пројеката, те да су и мали центри важна средишта културних окупљања.

Богатство различитости, културних и уметничких садржаја у руралним средина су вредности које ће и убудуће подржавати покрајински секретаријат за културу, изјавила је ресорна секретарка Драгана Милошевић приликом отварања 10-ог Сусрета песника и сликара на салашу Ромића, у Малом Стапару.

“Приоритет Покрајинске Владе и секретаријата је пре свега у финансирању оваквих пројеката. Ми стављамо акценте на овакве пројекте без обзира на чињеницу да је центар културе Нови Сад, Суботица односно, већи градови, али је оно што јесте културно богатство су мала места, руралне средине у којима постоји препознатљив културни садржај”, рекла је Милошевић.

Божидар Цмиљанић, организатор манифестације „Ветрењача из Сивца“: „Свако саборништво музичара, сликара, уметника, књижевника је једна ода ка небу, то је молитва и суштина“.

Изложбу слика Јована Солдатовића, отворио је његов син др Срђан Солдатовић, док је ове године почасни гост била Јелена Делибашић књижевница.

“Покушао сам да подржим ову манифестацију једном збирком цртежа коју сам успео да спасим из заоставштине мога оца академског вајара Јована Солдатовића, а ради се о материјалу који сам скидао са нотеса, коверата и др. и прошле године је све то стасало у једну монографију скулптура у настајању. Део те збирке је овде И чини ми задовољство”, рекао је Солдатовић.

Јелена Делибашић, књижевница: “Ова окупљања су веома важна и сматрам да не би требало запоставити ни једно мање место које има културни садржај”.

Бранко Маравић, академски сликар: “Сусрет песника и сликара, то је сусрет креативних људи, вредан сваке пажње, а овде очекујемо и једно лепо дружење”.

Поред песника, у оквиру ликовне колоније, учествовало је око 20 сликара, а сусрет је био пропраћен културно – уметничким програмом. Присутне је забављао ансамбл „Опус“.

Share.

Leave A Reply